ZİLE KÖMESİ (Cevizli Sucuk)


Köme de pekmez gibi Zileye özel üzümlerinden elde edilen üzüm şırasında yapılır. Kazanlarda kaynatılan üzüm suyu duru pekmez haline gelince içine buğday nişastası konulur.
                 Sıvı bir Muhallebi kıvamına gelince ( "Hasuda" denir),iplere dizilmiş cevizlerden meydana gelen ceviz dizileri bu muhallebi kıvamındaki özel malzemenin içine batırılır. Cevizlerin üzeri bu pelte ile kaplanır. biraz kuruması beklenir. sonra ayni işlem tekrarlanır. Batırma işlemi köme istenilen kalınlığa gelinceye kadar tekrar edilir.
                 Daha sonra asılır. Kurumuması beklenir. Aşağı yukarı 1 haftadan itibaren yenilebilir hale gelen KÖME lerin üzeri buğday nişastasına bulanarak işlem tamamlanır. Köme artık yenmeye hazırdır. Zile Kömesi bilhassa Gazantep ve Gümüşhanede taklit edilerek seri üretim yapılmaya başlanmıştır.
                 Ancak oralarda Köme dut pekmezinden yapıldığı için Zile kömesinin tat ve lezzetinin yakalanması mümkün değildir. Ağzının tadını bilenler bu aromayı çok iyi fark ederler. Zile Kömesi de sahip çıkılmazsa leblebi gibi Zileli olma vasfını kaybeden ürünlerin arasına girecektir.